Desinfectie

De alcoholische geur van desinfectiemiddelen kent iedereen. Waarschijnlijk het vlammetje op het etiket ook. Maar wat is desinfecteren precies en hoe pas je deze methode correct toe? En is desinfecteren niet gewoon hetzelfde als schoonmaken? Vier tips op een rij: 

1. Desinfecteren gaat verder dan goed schoonmaken

Schoonmaken of reinigen is absoluut niet hetzelfde als desinfecteren. Waar schoonmaken draait om puur productresten verwijderen, is het de bedoeling van desinfectie om een oppervlakte, instrument of huid te ontsmetten. Zo wordt de oppervlakte ziektekiemvrij gemaakt en het besmettingsniveau van materiaal of levend weefsel verlaagd. Vuil is een broed- en schuilplaats voor ziekteverwekkende organismen, dus het is van belang dat dit eerst verwijderd wordt (reinigen) en dan pas desinfecteren.

2. Een oppervlakte desinfecteren doe je zo

Wanneer een oppervlakte is besmet met bloed of andere lichaamsvloeistoffen, is er een ander protocol nodig dan wanneer een oppervlakte is geïnfecteerd met micro-organismen. Het RIVM heeft er richtlijnen voor gepubliceerd: plastic handschoenen aan, vuil wegvegen met keukenpapier, oppervlakte schoonmaken met allesreiniger en dan desinfecteren met chloor of alcohol. De werkwijze bij de verschillende besmettingen verschilt op het punt dat een met lichaamsvloeistoffen besmette oppervlakte een hogere dosering alcohol of chloor nodig heeft.

3. Je eigen huid desinfecteren

Om je eigen huid te ontsmetten, kun je Ethylalcohol en Isopropanol gebruiken. Gebruik wel een concentratie van 70 procent. Een hogere of lagere concentratie vermindert het effect van de desinfectie. Deze middelen werken binnen vijftien minuten als bacteriedodend op de huid, mits je het middels gebruikt zoals wordt voorschreven op het etiket.

4. En dan je handen wassen

Je handen desinfecteren is één van de belangrijkste maatregelen om het risico dat micro-organismen van de ene plek naar de andere plek gaan, uit te bannen. Was daarvoor eerst je handen met water en vloeibare zeep. Droog ze af met een papieren handdoekje. Spuit daarna een beetje handalcohol op je handen en laat ze drogen aan de lucht. Resultaat: Ontsmette handen.

Wilt u meer weten over desinfecteren en op welke wijze dit het beste in uw werk- of leefomgeving toegepast kan worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Schoonmaakbedrijf Amsterdam, korte informatie over de complete desinfectie werkomgeving
Schoonmaakbedrijf Amsterdam, kleine informatie over de complete desinfectie werkplekken.

Meer informatie
nodig?